Har du også mange regler i dit parforhold?

Jeg har en gæsteblog til jer i denne uge. Jeg har fået lov til at stille min kollega Henrik Aundrup spørgsmål om mænd, kvinder, parforhold og regler.

Henrik er certificeret life- og businesscoach og har coaching af mænd som sit speciale.
Du kan besøge Henrik på han hjemmeside.

Regler er en sjov størrelse. Vi har dem alle sammen og de gør vores liv lettere at navigere i.
Hvis vi hele tiden skule definere nye regler for, hvordan ting er og gør, så ville vi blive meget trætte. Det er den positive ting ved regler :)

Regelbog

 

 

 

Den negative ting i fht regler, er at de ofte bliver enormt specifikke og enormt usagte. Det betyder, at ingen og ikke en gang vi selv kan leve op til dem. Så har vi balladen.

Jeg har spurgt Henrik, hvad der sker i mænd -sådan generelt, når vi kvinder har mange usagte og uskrevne regler. Læs hans svar herunder. Det var en øjenåbner for mig. Specielt, at de her skønne mænd gerne vil guides.

Hvad sker der i en mand, når hans kæreste har en hel masse uskrevne regler for, hvornår hun føler sig elsket. Og kan du komme med eksempler på disse regler?

Mænd bliver forvirrede til en start. De forstår ikke, at det de sagde og gjorde i sidste uge, nu ikke er det, som forventes af dem i dag. De sætter en referenceramme om deres kæreste, hvad de tror hun godt kan lide, hvad hun forventer af dem, men også en ramme om sig selv, hvad de tror, der gør hende glad og hvad hun forventer af dem.
Det som i starten af forholdet gjorde hende begejstret, det som tændte hende, ændrer sig mere og mere. De bliver forvirrede og føler ikke hun vil dem mere. De begynder at tvivle på om forholdet er det rigtige, men vil rigtigt gerne give det en chance.

I starten blev hun altid glad når han kom hjem fra arbejde uanset hvordan han kom ind ad døren: Om han som det første kaldte højt i entreen “heeej SKAT, så er jeg hjemme” og straks fandt hende og kyssede hende og spurgte om hun havde haft en god dag. Om han først sagde hej skat, når han var kommet ind i huset og så hende. Eller hvis han talte i telefon på vej ind af døren og først fik sagt hej skat og kysset hende, når han var færdig på telefonen.

Hun var bare altid glad for at se ham.

Nu har det hele ændret sig, hvis han ikke som det første i entreen kalder “heeej SKAT” så føler han, at han får den kolde skulder resten af dagen og aftenen.

Nogle gange har han faktisk ikke lyst til at komme hjem, og hvis han er midt i en telefon samtale bliver han uden for hjemmet og gør den færdig.

Hvad gør det ved ham -hvad tænker han om situationen og om hende?
Hvordan reagerer han -hvad siger han og hvad gør han?

Han lukker ned og fører en masse samtaler i sit eget hoved. Han tager sig sammen og øver sig på, at de skal have en samtale, hvor han vil fremføre mine følelser for hende.

Det er nyt for ham, så han skal øve sig og helst ikke skydes ned før han får sagt, det han har på sinde.
Han føler hun forsøger, at styre ham og når de så har samtalen, er det næsten altid det samme. Hun er pissegod til at tale om følelser og hvad hun savner, han skal gøre.

Han får slet ikke sagt alt det han gerne ville, han er hende underlegen i henhold til at tale om følelser og hun får ham til, at føle sig dum og stum.

Han er ikke god til at fortælle om sine behov og slet ikke om, hvad hendes ord kan gøre ved ham.

Han føler han får en knude på stemmebåndet og oftest reagerer han aggressivt i sit tonefald og går til en slags modangreb, så det ender med et skænderi og tavshed de kommende dage.

Hvad vil han gerne have, at hun gør i stedet for? Hvilke handlinger og ord?

Han ville ønske, at hun tog hans hånd og hjalp ham med at få sine følelser frem.

Hun udfordrer ham og kræver, at han skal lægge dem bordet nu, så hun kan forholde sig til dem. Men han har det jo ikke så let med dette. Han ville ønske, hun ville guide ham lidt, være blid og løsne op for ham, så han kan mærke det er ok og at han ikke skal frygte hendes nedgørelse af hans følelser.

Han ville også ønske, at hun ikke havde alle de regler, der gælder alle, men især ham.

Han føler til tider hun bliver for dominerende og bedrevidende, selvom hun da nogle gange har nogle gode points, behøver det jo ikke altid være ud fra hendes regelsæt de spiller.

Hvis hun mener, han har gjort noget, der er forkert, vil det hjælpe ham meget, hvis hun forklarede det, istedet for blot at reagere. Det ville betyde, at han oftere ville modtage hendes kritik konstruktivt og ville kunne arbejde med den, fremfor at blive lukket og sur.

Hvad sker der, hvis hun fortæller ham, hvad hun gerne vil have at han gør/siger?
-forsvinder magien så for ham. Forsvinder den for hende og i så fald hvorfor?

Hvis hun forstår, at fortælle ham det, så han ikke føler sig anklaget og udsat for uretfærdighed, er han åben og lyttende for hendes ord. Det, der er svært for ham, er at fortælle hende, at han jo ikke på samme måde er vant til, at tale om sine følelser, som hun er.

For ham er det en balance. Han vil jo gerne vide, hvad hun føler for ham og hvordan han kan gøre hende lykkelig i deres forhold. Men, han er også meget let påvirkelig med hensyn til at føle sig anklaget. Han er af den opfattelse, at de er to om at få forholdet til at virke og det ikke kun er ham, der hele tiden skal forbedre og forandre sig.

Kan du komme med dine bedste bud på, hvad man som par kan gøre for at komme ud af en situation, hvor kvinden i et forhold har mange regler, som manden ikke kender?

Individuelle regler er som ofte ødelæggende. Men i et forhold er fælles regler nødvendige. Vi har vores individuelle behov, men jeg tillægger forholdet stor værdi og er af den overbevisning, at forholdet er større end individet, hvis man altså vil forholdet.

Lidt som i sportens verden, når man siger; “Ingen er større end holdet og klubben”

Hvis kvinden i et forhold har mange regler, kan det skyldes, at hendes selvværd er lavt, hun ikke modtager den opmærksomhed fra sin kæreste, hun har behov for, at hun som person ser sig som lederen af husholdningen etc.

Der vil altid være roller i et forhold. Dem finder vi langsomt, efterhånden som vi tilpasser os hinanden, men ofte er vi ikke gode nok til, at få disse diskuteret igennem og afstemt på et tidligt tidspunkt i forholdet. Hvilket jeg vil anbefale alle, der vil flytte sammen på et tidspunkt.

Hvis kvinden fortsat sætter nye regler op, vil jeg anbefale, at de får talt sammen om disse.

Hvad er reglen lavet for? Hvorfor er den nødvendig? Hvad skal der til for, at den kan fjernes?

Hvad gør man, hvis han kender reglerne, men ikke følger dem?

Så er forholdet på glatis og bør have et service eftersyn. Hvis min kæreste f.eks. gerne vil vide hvor jeg er og jeg aldrig fortæller hende det, fordi jeg trækker kortet “Frihed” som min værdi og mit behov, sætter jeg hendes behov under mit og forholdets bedste under pres. Så skal vi finde en løsning, der tilgodeser vores forhold, men også det vi begge vil leve med.

Afstemning af forventninger.

Regler i parforhold

Hvad kan man gøre i starten af et forhold, for ikke at ende med at have en masse uskrevne og usagte regler?

I starten er vi tossede, glade, skøre og pjattede. Vi er helt i hinanden og ser ingen fejl i det vores kæreste gør. Vi taler meget sammen og vi deler drømme, vi opbygger nye drømme sammen, men glemmer lidt hverdagen med madlavning, indkøb, rengøring, arbejdstider etc.

Det kan virke naturligt, at spørge sin nye kæreste om behov og værdier. Men det kan virke unaturligt og lidt grænseoverskridende, at spøge om, hvilke regler han/hun har for at leve op til disse behov og værdier. Men det er jo faktisk her udfordringen ligger, efter min mening.

Hvis f.eks. tryghed er en prioriteret værdi for hende, vil jeg spørge ind til, hvad der gør hende tryg, hvordan hun selv skaber tryghed og hvordan jeg som kæreste kan give hende tryghed. På samme måde, vil jeg selv fortælle om de behov og værdier, der er vigtige for mig, samt hvordan jeg forsøger at følge mine regler for opnåelse af disse.

Hvis vi er forelskede og de rigtige for hinanden, er jeg ret overbevist om vi kan løse mange kommende udfordringer før de opstår. Hvis vi formår at have en ærlig og dyb dialog om hvad der er inden i os selv.

Henrik Aundrup

 

 

 

 

Hvis du gerne vil læse mere om regler og hvordan man kan ændre dem, så læs denne blog

Jeg er nysgerrig på at høre om dine regler, så skriv endelig om hvilke regler -skøre, sjove, alvorlige- du har i dit parforhold. Skriv til mig herunder.

Mange kærlige hilsner fra Louise

PS. Jeg tror på dig……altid.

Louise Bang Coach

 

 

 

 

 

Din emailadresse Dit navn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>