Har du sat nok ind på “kontoen”

Ja, jeg ved godt, at det snart er jul og det med penge, det fylder rigtig meget for mange. Og jo jo, jeg synes da også det er fint, at jeg har styr på forbruget og hvor ved hvor meget jeg har at gøre med.

Men!

Det er faktisk ikke penge, jeg vil fokusere på i dag. Penge er for mig kun noget, der fylder, hvis der ikke er nogen!

Nej, det jeg vil fokusere på er, om du har sat nok ind på den følelsesmæssige konto. Hos dig selv, hos din mand/partner, hos dine børn, hos din familie, hos dine veninder og venner.

Har du det?

I alle relationer sætter man ind eller hæver på den følelsesmæssige konto, når man er sammen, taler sammen, gør ting, interagerer på en eller anden måde.

En sød sms er “penge” lige ind på kontoen.

En sur sms er præcis det modsatte. Et kram og et “kan du have en god dag” til sine børn er også “penge ind på kontoen”, hvorimod et “Aij altså har du nu glemt din madpakke igen” trækker “penge” ud.

For det meste er det bitte små beløb, du enten sætter ind eller trækker ud, men nogengange er det store veksler, du specielt trækker ud.

Og det er fint nok. Det er sådan det er. Der er oftest en god balance.
Der hvor det går galt er, når du i alt for lang tid, eller at for mange gange kun har hævet på den følelsesmæssige konto. Så er der minus. Overtræk. Og overtræk generer renter. Det ved alle, der har lån af den ene eller anden slags.

Og så skal du betale tilbage. Ikke blot det, der er overtrukket med, men også de renter der er løbet på imens kontoen var i minus.

Måske har du en god “bank”, der er ok med, at der i en periode er minus, men lur mig om din bank ikke på et eller andet tidspunkt, gerne vil have sine penge igen.

Forstår du hvor jeg vil hen?

Jeg mener ikke, det er muligt i nogen som helst relation, at du som den ene part, kan blive ved og ved og ved med at hæve på den følelsesmæssige konto, uden at det på et eller andet tidspunkt får konsekvenser.

Du kan ikke blive ved med at være fraværende -psykisk og eller fysisk uden at din relation lider under det. Du kan ikke blive ved med at få fra en relation uden at give.
Du kan ikke få de kærlige ord fra din mand, med mindre han føler, at du er der for ham. Bruger tid sammen med ham, interesserer dig for ham. Krammer og kysser ham.

Du kan ikke forvente at dine børn vil putte med dig på sofaen, hvis du skælder dem ud hele tiden, bebrejder dem alt muligt, er sur, uinteresseret eller for travl generelt.

Du kan ikke bevare tilliden fra en veninde, hvis du ikke overholder jeres aftaler, lytter til hende, viser hende, at hun er vigtig for dig, viser hende tillid.

Du kan ikke forvente at din mor….og her går jeg så lige i stå. Hvor meget kan man egentlig hæve på kontoen hos sin mor (eller far) for at det får (alvorlige) konsekvenser. hmmmm.

Nå, men jeg er sikker på at du efterhånden har forstået min pointe.

Og det er ikke fordi jeg synes, at du hele tiden skal gå og lægge sammen og trække fra og være sindsygt bevidst om, hvem du skylder hos og hvem du har tilgode hos, men når der er massivt overtræk på en af dine relationskontoer, så vil jeg vædde en god flaske rødvin på, at du udemærket ved det.

Og der er da perioder i mit liv og sikkert også i dit, hvor det eneste, der er muligt er at trække ud af relationen og det skal der også være plads til.
I disse perioder er det en rigtig god idé at få talt om det: Søde skat, jeg ved godt at jeg er rigtig meget væk/ ked af det/ travl og jeg er så sindsygt glad for at du tager over herhjemme/ støtter mig/passer ungerne/ tager initiativ til at vi skal ses/laver aftensmad eller hvad det nu kan være.

Det er faktisk en måde at sætte lidt ind på kontoenpå, fordi man lader den anden vide, at jeg ser, hvad du gør for mig/os og jeg sætter pris på det.

Så helt ærligt kære du? Hvilke konti i dit liv er i underskud?

Og hvad skal der til, for at de igen kommer plus?

Herunder kommer ideer fra mig til, hvordan du kan sætte lidt ind på dine konti rundt omkring.

Du kan:

 • Skrive et postkort og sende det eller droppe det i postkassen.
  Et kort lille: jeg er glad for du er i mit liv. Du er en god ven. Jeg elsker dig. Tak fordi du altid er der. Tak for sidst. God bedring. Elsker din latter. Det skal nok gå. Savner dig. Eller hvad der nu lige passer.
 • Købe en god marmelade, glas oliven, lakridsstang, pakke tyggegummi eller anden lille ting. Pakke den ind med sløjfe og det hele og give som lille gave med et: “Bare fordi jeg tænkte på dig”.
 • Ringe op og starte med at sige: Hej, jeg tænkte lige på dig og fik lyst til at sludre, høre hvordan du har det, høre om vi snart skal ses, høre hvordan det gik med… osv.
 • Skrive en sms med en kort besked. Lidt ligesom med postkortet.
 • Tage dig selv i hånden og gå en tur, tage et langt bad,

Skal det være lidt mere fancy, kan du:

 • Invitere til kaffe på stranden, bare jer to.
 • Planlægge en vi-skal-kigge-alle-vores-fotoalbums-igennem-aftenog tale om dengang, jeg var barn/ung/læste/var i Australien…og dengang du var lille/boede i Nørrum Snede/gik til fodbold/var i Norge på skiferie…
 • Planlægge nu bygger vi lego-dag med ungerne
 • Sige til dine børn: Jeg sætter mig her og jeg vil læse alle de bøger, vi kan nå den næste time.

Essensen i alt det jeg nævner er, at det kommer fra dig. Du kunne lade være, men det har du ikke gjort, når du gør det :)

Jeg tænker, at jeg vil da blive vildt glad for at modtage bare en af de gestusser, jeg har nævnt ovenfor. Vil du ikke?
Du vil vide, at personen har tænkt på dig.

Gjort noget aktivt for at glæde dig. Og kun dig. Det er da skønt.

Og min erfaring siger mig, at det giver ringe i vandet. Når jeg gør mig umage for at sætte ind på kontoen hos eksempelvis min veninde, så kopierer hun det og sætter ind på kontoen hos sine børn eller sin mand eller en anden.

What’s not to like?

Brug mine ideer, stjæl med arme og ben. Jeg vil ønske for dig, at du spreder ringe i vandet og får overskud på alle dine konti. Ikke mindst din egen.

Pas på dig til vi ses igen.

Mange kærlige hilsner fra Louise

PS. Jeg tror på dig……altid.

Louise-32

Din emailadresse Dit navn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>