Hvad ønsker du dig til jul?

Sidste år i december var jeg stresset. Jeg var faktisk fuldstændig udmattet før alt det her juletamtam, som vi er midt i igen, overhovedet var gået i gang.
Det var ikke rart overhovedet.

Jeg har en stor familie og vi var de eneste, der kunne rumme os allesammen.
Det jeg så frem til var 12 voksne, 5 børn, 1 baby, en udviklingsstudent fra et eller andet sted jeg har glemt og 7 hunde (syyyyvv). Julemad, der skulle times, så det hele var varmt på samme tid. Vi skulle ikke spise for sent på grund af børnene. Vi skulle da også se Disneys juleshow og hvad med nærværet og de gode samtaler?

Jeg var faktisk lidt trist og det ord, der poppede op hos mig hele tiden, var KAOS.

Og det var jo slet slet ikke det, jeg ønskede mig af julen.
Jeg havde og har en masse forventninger til julen og hvad den skal indeholde. Problemet sidste år var bare, at jeg havde slet ikke delt mine ønsker, mine forventninger eller min frygt for kaos med nogen overhovedet. Det hele foregik inde i mig. Øv bøv.

Heldigvis fik jeg delt mine tanker og de blev udfordret.

Så, Louise hvad ønsker du dig?
Jeg ønsker mig en stressfri jul
Hvad vil du gerne have i stedet?
Jeg vil gerne have en jul, hvor der er tid til at tale sammen. Ligge på sofaen og nulre med mine unger. Se Disneys Juleshow i god ro og orden. Hvor vi ikke skal stresse med mad og tidspunkter og larmen og råben.
Hvad vil det give dig at få det?
Så vil jeg simpelthen være så glad. ja, jeg vil være glad og rolig og nærværende.
Og hvad vil det give dig?
Jamen det vil give mig ro til at være og nyde.

Og hvad forhindrer dig i at få en jul, hvor der er tid til at tale sammen og være glad og rolig og nærværende?
åhhr, kan du sige 19 mennesker, 7 hunde. Kaos af stemmer, leg, hunde, fjernsyn osv….

Jeg vil ikke kede dig med indholdet af hele min session, men jeg fik som sagt vendt og drejet mine tanker. Tænkt alle mine skrækscenarier til ende. Fik sagt dem højt. Og hold nu op. Det var kun inde i mit hoved med alle de afbrudte tanker, der egentlig var kaos.
Jeg kørte det hele op i en spids. Kunne slet ikke se, at det kunne blive anderledes end det, jeg forestillede mig. Altså før der blev stillet alle de gode spørgsmål til den måde, jeg tænkte på.

Jeg begik de helt klassiske tankefejl. Og jeg lagde ansvaret for, om jeg fik en god jul over på andre. Jeg gav andre kontrollen over, hvordan jeg skulle have det i julen. Det var virkelig ufedt at erkende, men derefter gav det mulighed for at tage ansvaret og kontrollen over mine følelser tilbage. Til mig.

Du har ansvaret for dine følelser
For kære du. Der er kun en, der i sidste ende har ansvaret for dine følelser. Og det er dig. Sorry, sådan er det.

Hvis du sidder lige nu og tænker: Shiiiiit, sådan har jeg det også i en eller anden grad, så er det nu du skal sætte ind, for det kan vendes.

Det første du skal kigge på, er hvilke følelser du gerne vil have i julen. Glæde, ro, spænding, afslappet? Og så skal du bygge din jul op om dem.

Dvs, hvordan får jeg en jul, hvor jeg føler glæde eksempelvis?
Hvordan gør du det?
Skriv det ned.
Hvad skal der til?
Helt lavpraktisk?
Stearinlys, julemusik, pyntet træ……?

Det er vigtigt, at du holder det inden for din egen kontrol. Det vil sige, det skal være noget, der er uafhængigt af andre. Noget du kan gøre selv.
Skriv det ned og gør det.

Hvad ønsker DU dig til jul?
Hvilke oplevelser vi du gerne have i julen?
Fortæl det til dine nærmeste.
Sig: Jeg vil rigtig gerne gå en lang tur julemorgen, hvor vi tager varm kakao med og går og hyggesnakker. Kunne I tænke jer at gå med? (for du går turen, selvom de ikke vil med, for det er jo det, du gerne vil).

Eller sig: jeg vil rigtig gerne se Disneys juleshow sammen med ungerne.

Eller noget tredie…..

Hvis du fortæller om dine ønsker og behov, så er sandsynligheden for, at du får dem opfyldt temmelig meget større, end hvis du tier stille og forventer, at dine nærmeste kan gætte dem. Right?

Skal du have luget ud i kalenderen?
Og nu vi er ved alle de der ønsker, du har :)
Er der så nogen juletraditioner eller julearrangementer, du har lyst til at sløjfe fra listen over alt det, du skal (til) i år?

Læg en plan.
Hvordan får du sagt nej tak?
Til hvem?
Hvornår?
Hvad vil du sige og hvordan?
Skal du måske skrive det i et kort?

Der står ikke, såvidt jeg er orienteret, i nogen lov, dekret eller cirkulære, at vi skal komme til alt, vi bliver indbudt til i julen.
Og ja, nogengange, så bliver nogen skuffede, når vi siger nej tak eller melder afbud, men som regel er de ikke skuffede i ret lang tid. Det har de for travl til :)
Og hvis du pligtskyldigt møder op, hvem er det så, du skuffer?

Ud over dig selv, så skuffer du vel egentlig også dem, du tropper op hos, fordi du vil tænke på, at du hellere vil noget andet og dermed ikke rigtig være til stede.

Jeg vil opfordre dig til at få set kalenderen igennem og få luget ud, så du får den bedste jul du overhovedet kan, på din og din families præmisser.

Få det gjort nu og slip for at sidde mellem 2 stole, hvor du ikke tager ansvar for dig selv og dit liv -din jul.

Og psssst. Du kan også bruge metoden, når det ikke er jul :)

Mange kærlige hilsner fra Louise

PS. Jeg tror på dig……altid.

PPS. Sidste år blev en fantastisk jul. Med 12 voksne i huset, der er vant til at hjælpes ad, så gik det faktisk som en leg. Og jeg oplevede det, jeg ville, havde mange af de følelser i kroppen, som jeg ønskede mig. Weee!

Topbillede_LouiseBang

Din emailadresse Dit navn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>