Kan du ændre andres adfærd?

Jeg har prøvet det mange gange. Og jeg har prøvet PÅ det mange gange.
At ændre andres adfærd.

Nogle vil påstå, at det ikke kan lade sig gøre. men jeg er uenig. Det kan lade sig gøre.
Nogen vil sikkert sige, det er manipulation. Jeg er ikke helt uenig, men heller ikke helt enig.

Når du bliver mødt af en adfærd, en situation, et menneske, et job eller noget helt femte, som gør noget ved dig, du ikke kan lide, så kan du faktisk “kun” gøre 3 ting:

Du kan acceptere det,

Ændre det

Eller forlade det.

Og det har du garanteret hørt før, men bær lige over med mig, for jeg synes faktisk, at det er vigtigt at holde fast i.
Lad os dykke lidt ned i de 3 muligheder.

Acceptere
Du kan altså acceptere.
Du kan acceptere, at din veninde er, som hun nu en gang er og holde af hende, selvom hun indimellem gør dig ked af det.
Du kan acceptere, at din kæreste er egoistisk indimellem og elske ham alligevel.
Og du kan acceptere, at du har et job, der ikke giver dig de udfordringer, du drømmer om.
Øvelsen i at acceptere kan være enormt svær, for det gælder om at acceptere uden at gå med tanker om, at din veninde burde ændre adfærd, at din kæreste burde kunne se, at det gør dig ked af det, når han kun tænker på sig selv og uden at du er træt af, at dit job ikke har de udfordringer, du kunne ønske dig.
Det vil altså sige, at du i enhver henseende i forhold til accept skal have det godt med, at det er som det er.

Ændre
Kan du ikke acceptere det og have fred med det, kan du ændre det. Det kan du ihvertfald i rigtig mange tilfælde.

Hvis du lige nu sidder og drømmer om, at nu kommer formlen til, hvordan du fortæller andre, at de skal ændre deres adfærd og at de så gør det, så må jeg skuffe dig.

Du kan efter min bedste overbevisning ikke ændre andres adfærd ved at fortælle dem, at det synes du, de skal.
Hvis du selv har prøvet at blive fortalt, hvordan andre synes, du skal opføre dig, så tror jeg, du ved hvorfor. Det er et angreb på din personlighed og dine værdier og ofte lukker du helt af for det, der bliver sagt. Og så sker der ingen forandring. Overhovedet.
Ofte har det faktisk den modsatte effekt. Du holder endnu mere fast på den måde du reagerer og agerer på, for ingen skal komme og fortælle dig, hvordan du skal være eller gøre.

Formlen i at ændre andres adfærd ligger faktisk i, at DU skal ændre adfærd. Du skal ændre den måde, du reagerer på, for hvis du gør det, så er dine omgivelser nødt til ændre deres.

Lad mig give et eksempel. Hvis du altid bebrejder din veninde, at hun aldrig ringer til dig, så kan du prøve fremover at holde op med at bebrejde hende og i stedet fortælle hende, at du er helt vildt glad for, at hun ringer. Eller du kan holde op med at sidde og vente og selv ringe oftere.

Hvis du altid har har trukket dig i diskussioner med din kæreste for at redde husfreden, men egentlig er ret frustreret indeni, så kan du begynde at holde op med at trække dig.
Hvis du keder dig i dit job, kan du forsøge at få et andet indhold i det ved eksempelvis at tale med din chef og fortælle, om det du oplever og bede om nogle flere eller andre opgaver.

Og her kommer spørgsmålet om manipulation ind. Og jo, det er vel en eller anden form for manipulation, men den kommer i form af, at du ændrer din adfærd. Du ændrer ikke direkte andres. Så jeg synes faktisk, det er en ok form for manipulation.

Forlade
Kan du ikke acceptere eller ændre andres adfærd eller din jobsituation, kan du forlade det.
Du kan holde op med at se din veninde. Du kan forlade din kæreste. Du kan gå fra en ubehagelig situation. Eller du kan sige dit job op.

Og den er faktisk ikke længere.

Jeg opfordrer dig altid til at gøre noget og i dag vil jeg opfordre dig til at tænke på en situation, hvor du mærkede noget, du ikke brød dig om. Brug det jeg lige har forklaret og tag stilling til, hvad du vil gøre ved det.
Acceptere?
Ændre?
Forlade?

Mange kærlige hilsner fra Louise

PS. Jeg tror på dig……altid.

Louise Portræt-2

Din emailadresse Dit navn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>